Over WorldWideWeed en haar werkwijze

WorldWideWeed houd je op de hoogte van nieuws rond Cannabis producten. Onze nieuwswebsite gebruikt daarbij geen RSS-feeds van de bronnen, maar een uniek zoeksysteem dat het internet afstruint met eigen robots. Daarmee bereikt het ook bronnen die geen RSS-feed beschikbaar stellen.

Robots en taal

Algoritmes en geavanceerde software zorgen voor de resultaten. Dagelijks scannen onze robots ruim 150.000 nieuwsbronnen over de hele wereld. Dat levert met alle zoekstrings die daarbij zijn ingesteld ongeveer 750.000 artikelen op.

Overigens niet alleen Nederlands en Engels, maar ook Frans, Duits, Italiaans etc en bijvoorbeeld ook Chinees, Russisch en Turks. Vooralsnog beperkt WorldWideWeed zich tot de Nederlandse en Engelse taal.

WorldWideWeed

Dagelijks vallen circa 2500 berichten binnen het doel van WorldWideWeed. Een specifieke zoekstring, gericht op cannabis onderwerpen, filtert daartoe alle bezochte bronnen. Vanzelfsprekend komt eenzelfde nieuwsbericht soms voor bij meerdere bronnen. Daarom kijkt de redactie van WorldWideWeed de resultaten na. Er volgt een selectie van berichten, die de redactie daarna cureert.

Volledige teksten

De robots waarvan WorldWideWeed gebruik maakt, halen in de meeste gevallen complete teksten binnen. Daarvan toont het slechts een deel op de site. In veel gevallen beperkt het zich tot circa 30-50 woorden. De volledige tekst is wel beschikbaar, ook over allerlei andere onderwerpen. We kunnen zelfs tot 10 jaar terug omdat het internationale project van scannen toen is gestart.

Analyse en rapportage

Speciale software analyseert alle berichten, niet alleen voor WorldWideWeed, voor diverse doeleinden. Het gaat daarbij om eenvoudige rekenprogramma’s, bijvoorbeeld om snel inzicht te krijgen in genoemde personen en organisaties. Andere software filtert gebruikte termen en annalyseert deze met semantische technologieën. Dat gebeurt bijvoorbeeld om de sfeer van een bericht te bepalen. Zo kunnen we voor een specifiek bedrijf kijken hoe vaak de bedrijfs- of merknaam positief, negatief of neutraal in het nieuws kwam.

Voorbeeld rapport

Ter illustratie: voorbeeld rapport (pdf) Het voorbeeldrapport maakt gebruik van een rapportage voor WorldWideWedd over de periode 3 t/m 9 februari 2019.

Voorbeeld grafieken

Een woordenwolk geeft de personen weer die het meest in het nieuws waren. In de genoemde periode zag die er zo uit:

Het overzicht hieronder toont onderwerpen in diezelfde periode:

Herkomst van de berichten op WorldWideWeed in de betreffende periode;