Antibacteriële stoffen uit cannabisplanten

1375
Antibacteriele eigenschappen Cannabis

Onderzoekers van de McMaster Universiteit hebben een antibacteriële verbinding gevonden in cannabisplanten. Het kan leiden tot de ontwikkeling van geheel nieuwe medicijnen. En dat is prettig nu allerlei microscopisch kleine beestjes steeds minder gevoelig worden voor farmaceutische antibacteriële medicijnen.

De gevonden chemische verbinding, het cannabinoïde cannabigerol (CBG), blijkt niet alleen antibacterieel. De muizen waarop het is beproefd bleken bijvoorbeeld ook veel beter om te gaan met de veerkrachtige familie van bacteriën Staphylococcus aureus (MRSA).

De onderzoeker publiceerden hun bevindingen en conclusies in het Amerikaanse tijdschrift American Chemical Society Infectious Diseases.

In hun onderzoek bekeken ze 18 commercieel beschikbare cannabinoïden. Deze bleken allemaal antibiotische activiteit te vertonen. De ene overigens wat sterker dan de andere.

Het cannobinoïde die het sterkst antibacterieel bleek was dus het niet-psychoactieve cannabinoïde genaamd CBG. Ze hebben die cannabinoïde uit de cannabis geïsoleerd en er daarna in het laboratorium grote hoeveelheden van kunnen aanmaken. Ruim voldoende om meerdere experimenten uit te voeren.

Eric Brown, studieleider, hoogleraar biochemie en biomedische wetenschappen aan McMaster zegt, “We ontdekte dat CBG antibacteriële activiteit had tegen geneesmiddelresistente MRSA. Het verhinderde het vermogen van die bacteriën om biofilms te vormen. Dat zijn gemeenschappen van micro-organismen die zich aan elkaar en aan oppervlakken hechten. De CBG vernietigde biofilms en cellen die al resistent waren tegen antibiotica. CBG deed dit door zich te richten op het celmembraan van de bacteriën.

download hier hun onderzoeksverslag (pdf)