Niet-eetbare deel spruitkool heeft waarde

1124

Als de spruiten zijn geplukt, blijft twee derde van de plant achter op het land. Het is op die manier een organische voedingsstof voor de bodem. In het voorjaar wordt het ondergewerkt in de bodem. Maar er is nog meer waarde te halen uit de niet-eetbare delen van de plant. Daar doen Nederlandse en Vlaamse partijen onderzoek naar.

Slechts twee derde van de spruitkoolplant wordt geconsumeerd. Na het oogsten blijven de bladeren en stokken van de plant op het land achter. Na het oogsten blijven de bladeren en stokken van de plant op het land achter. Daar heeft het wel degelijk waarde. Spruitkooltelers zien in de loop van de jaren het organischestofgehalte in de bodem stijgen en een volggewas als uien of aardappel kent soms wel een 10 procent hogere opbrengst. Een goede bodemverbeteraar dus.

Spruitkoolteler Arie Ripping uit het West-Brabantse Heijningen was vorige week een van de telers die op de inspiratiesessie ‘Verwaarding van spruitkoolstronk’ was afgekomen. Het is onderdeel van … (lees verder bij bron).

Ga naar Bron