Wat is het verschil tussen hennep en wiet ?

4469

kwHennepkwekerij, wietkwekerij, cannabiskwekerij. In de media wordt het nogal eens door elkaar gehaald. Overigens ook overheden, politie en andere partijen gaan lichtvoetig om met de termen.

Over Cannabis kunnen we snel zijn. Het is de naam van de plant en een algemene naam voor zowel hennep- als wietproducten. Maar wat is het verschil tussen hennep en wiet?

Hennep en wiet zijn verschillende gewassen die echte beide van de dezelfde plant komen: Cannabis Sativa L (naar Carl Linaeus).

Hennep

hennenpveld in Arnhem
Hennepveld nabij Arnhem. Lange stengels maken het verschil

Hennep is een lange plant met lange, sterke vezels. Die vezels worden al eeuwen gebruikt voor allerlei toepassingen. Bekende voorbeelden zijn texties, gezondheids- en bouwproducten, papier. De zaden van hennep worden verwerkt tot voedingssupplementen.

Bij hennep wordt ook wel gesproken van industriële hennep. Dat bevat maxiaal 1,5% THC, de psychoactieve stof uit cannabis.

Wiet

wietplanten
Wietplanten – korte struikachtige planten

Wiet is van korte, struikachtige planten. Die planten, voornamelijk de vrouwelijke, worden voornamelijk gekweekt voor de bloemen. Die bevatten de psychoactieve stof THC. De hoeveelheid varieert van 5 tot 30% van deze stof; beduidend meer dus dan in de hennepplant.

Andere veel voorkomende namen voor wiet zijn marihuana, hasj, pot, stuff, weed en sticky. Deze worden zijn enigszins verNederlandst. In de wandelgang worden ook woorden gebruikt die verwijzen naar het gebruik, de vorm en dergelijke, zoals: ketser, bolo, toeter

Soms worden ook de engelse termen of schrijfwijzen gebruikt, zoals marijuana of cannabis (wat dus eigenlijk de plantsoort is). Het lastige is ook dat we in Nederland de gehele groep planten Hennepachtige noemen (zie Hennep, een grote familie)

Het verschil tussen hennep en wiet ligt voor in het gebruik, de toepassing.

Hennep vezels

De hennep plant is enorm veelzijdig. De vezels zijn de meest duurzame vezels ter wereld. De teelt van hennep kan in principe zonder chemicaliën, zoals pesticiden. Bovendien produceert de hennepplant vier keer zoveel vezels als andere gewassen en bomen, op dezelfde oppervlakte.

Maar er is meer. Papier gemaakt van hennep, dat dus geen houtvezelfs bevat, kun je ruim twee keer zo vaak hergebruiken dan gewoon papier.

Zaden van de hennepplant zijn voedzaam en gezond. Ze bestaan uit vele cannabinoïden. Cannabidiol (CBD) is daarvan de meest voorkomende. De zaden hebben daarbij vele gezonde vitaminen, aminozuren en eiwitten.

Hennep is ook een ideale bron van biomassa voor de productie van biobrandstof. Het gewas groeit snel, dus is het eenvoudig een voorraad aan te leggen. Hennep-ethanol verbrandt bovendien bijzonder schoon.

Wiet planten

Wiet is vanzelfsprekend ook een geweldig gewas, het komt immers van dezelfde plantfamilie. Vanwege de populariteit van het psychoactieve gebruik is er volop geëxperimenteerd.

Daardoor zijn er inmiddels wel 2500 verschillende wietsoorten. Die hebben niet allemaal hetzelfde effect, o.a. door het verschil in hoeveelheid aanwezig THC. En andere werkzame stoffen, want de wietplant bevat ook de cannabinoïden die in hennepplanten aanwezig zijn.

Daardoor is wiet recreatief te gebruiken voor het psychoactieve, maar ook medicinaal. Uit onderzoeken blijkt dat sommige kwalen verbeteren of draaglijker zijn door hennepachtige CBD (geen of nauwelijks THC). En andere door de aanwezigheid van THC.

Sterker

Door de experimenten is de sterkte van de wietplant toegenomen. De wiet van dertig jaar geleden is milder en minder krachtig dan veel van de huidige soorten.

Sommige wietsoorten kweekt men specifiek voor hun medicinale kwaliteiten. Deze soorten gebruiken fabrikanten voor CBD-olie met de laagst, nog wettelijk toegestane, hoeveelheid THC. De psychoactieve werking is nihil of geheel afwezig.

Geen verschil

Cannabisplanten zijn eeuwen oud. Onze voorouders gebruiken ze al meerdere toepassingen. Ze maakten daarbij nauwelijks onderscheid tussen hennep en wiet.. Wel begrepen ze geleidelijk het verschil tussen planten  met een ‘halucinerende’ werking en andere die ze gebruikten voor bijvoorbeeld als bouwproduct.

In Nederland en veel omringende landen was hennep lang het meest geteelde gewas. In Nederland kweekten boeren geleidelijk minder, terwijl de teelt in andere landen weinig veranderde.

De verschillen op een rijtje

 • THC-gehalte – Wiet heeft een hoger gehalte dan hennep
 • CBD-gehalte – Hennep heeft vaker een hoger gehalte dan wiet
 • Psychoactiviteit – Van wiet word je stoned en van hennep niet
 • Legaliteit – Hennep is in veel landen legaal en wiet niet
 • Groeiwijze – Hennepplanten groeien dichter op elkaar dan wietplanten
 • Toepassingen – Hennep kent industriële toepassingen, wiet niet
 • Gezondheid – CBD en THC hebben verschillende gezondheidsbevorderende effecten
 • Gebruikers – Recreationele gebruikers nuttigen wiettoppen en geen henneptoppen
 • Geur – De geur van wiet is veel sterker dan van hennep
 • Gewenst plantengeslacht – Mannelijke planten zijn bij wiet kweken niet gewenst
 • Plakkerigheid – Wietbloemen kleven vaak veel meer dan hennepbloemen
 • Prijs – Zowel wietzaden als wiettoppen zijn stukken duurder dan hennepzaden en bloemen

Slechte naam

Vanaf de 18e eeuw doen wetenschappers steeds meer onderzoek. Daarbij komen de diverse medische voordelen van cannabisplanten naar voren. In Amerika wordt marijuana zelfs het belangrijkste medicijn.

Tot de dertiger jaren. Dan krijgen de opruiende verhalen van de Amerikaan Harry Anslinger steeds meer gevolg. Gesteund door de Hearst, de krantenmagnaat, en nylonfabrikant Du Pont is hij een campagne begonnen om cannabis een slechte naam te bezorgen. En dat lukt. Zelfs in Europa en andere gebieden richten verhalen zich op boycot en verbod. Na eeuwen gebruik van hennep en wiet komt er een einde aan dit, volgens sommigen beschouwd als, Goddelijke product. Cannabisplanten, hennep en vooral wiet krijgen ten onrechte een slechte naam.

Toekomst

De voordelen en krachtige eigenschappen van hennep en wiet worden weer steeds meer onderkend. Echter, de farmaceutische industrie is krachtig en rijk, en politici vaak kortzichtig.

Er doen nog steeds indianenverhalen de ronde over hennep en wiet. Op zijn minst zou je mogen verwachten dat politici en andere belangenbehartigers het verschil kennen.