Verzekeraar moet wietolie Noah (10) vergoeden: ‘Eindelijk is er naar de praktijk gekeken’

398

De zorgverzekeraar van de 10-jarige Noah Jansen uit Wateringen moet verplicht het gebruik van CBD-olie vergoeden. Dat heeft geschillencommissie SGKZ bepaald. Noah lijdt aan het zeldzame syndroom van Dravet en had zo’n zestig epilepsieaanvallen per dag. De medicinale wietolie heeft de klachten sterk verminderd, maar de verzekering van Noah wilde de wietolie niet betalen. Deskundigen beschouwen het oordeel van de commissie als een bijzondere stap, maar of deze uitspraak gevolgen heeft voor andere patiënten is lastig te voorspellen.

De CBD-olie wordt niet erkend als medicijn, omdat wetenschappelijk bewijs voor het effect ervan ontbreekt. Het Zorginstituut adviseert verzekeraars over wat wel en wat niet te vergoeden, waarbij zij zich altijd op wetenschappelijk bewijs baseert en niet op praktijkgevallen. Het medicijn ontbrak daardoor al in de basisverzekering van zorgverzekeraars, maar vanaf januari dit jaar verdween het ook uit het

Ga naar Bron