‘Ons belastingsysteem lijkt op ‘Schipper, mag ik overvaren?’ Wie hard kan lopen, ontsnapt. Wie blijft staan, is erbij’

187

Michel Maus: ‘Ons belastingsysteem lijkt op dat kinderspelletje: Schipper, mag ik overvaren? Wie hard kan lopen, ontsnapt. Wie blijft staan, is erbij.’

Van kilometerheffing tot woonbonus, van successierechten tot marihuanataks: fiscaal expert Michel Maus (49) weet er alles over. Een confronterend gesprek over de Brusselse tolheffing, de notaris aan het sterfbed en de grens van ons fiscale incasseringsvermogen. ‘Een overdosis maakt de mensen boos.’

“Ik heb mij een tijdje verdiept in de psychologie van de belastingbetaler”, zegt Michel Maus, hoogleraar fiscaal recht aan de VUB. “Daaruit heb ik geleerd dat er grenzen zijn aan ons fiscaal incasseringsvermogen. Dat is in de loop van de geschiedenis al meerdere keren

Ga naar Bron