Utrecht doet alleen mee met wietproef als minister regels versoepelt

326

Utrecht kan niet leven met de huidige opzet van een door de landelijke overheid geleid wietexperiment. In een brief aan minister Ferdinand Grapperhaus (CDA) laat D66-wethouder Victor Everhardt vandaag weten alleen mee te willen doen aan de proef, als de voorwaarden worden aangepast. Zo wil hij dat niet alle coffeeshops in de stad verplicht worden om mee te doen.

Utrecht – in het bijzonder Everhardt – is al jaren een warm pleitbezorger van een experiment waarbij gemeenten de teelt van hennep kunnen toestaan. Maar nu na jaren lobbyen de overheid één uniform experiment wil toestaan, is er al maanden onenigheid tussen gemeente en het rijk over de opzet daarvan. Ook andere (grote) steden als Amsterdam en Rotterdam worstelen met de regels. Den Haag besloot eerder al definitief af te haken.

Het idee van de proef is om door wiet legaal te kweken de criminele schakel uit de bevoorrading van coffeeshops te halen. Dit zou tot minder georganiseerde criminaliteit en

Ga naar Bron