Is CBD-olie van de drogist wel goed?

340

Bij misselijkheid, slapeloosheid, chronische pijn, angst en onrust. CBD-olie kan veel leed verzachten, tenminste als je het etiket op het flesje mag geloven. Arno Hazekamp doet onderzoek naar de toepassing van medicinale cannabis. Hij wil graag meer openheid over de mogelijkheden én de risico’s.

Dr. Arno Hazekamp, biochemicus, promoveerde aan de Universiteit Leiden op onderzoek naar cannabis voor onze gezondheid. We legden hem een aantal vragen voor.

CBD-olie bij de drogist blijft ‘booming’. Hoe komt dat?
“Dat succes komt vooral doordat je op stoffen uit cannabis geen patent kunt aanvragen en er dus heel goedkoop CBD-olie gemaakt kan worden. Het wordt bovendien verkocht als Haarlemmerolie, goed tegen bijna alles. Ik wil niet de hippe, leuke cannabisdeskundige uithangen want ‘Baat het niet, dan schaadt het niet’ gaat hier niet altijd op.”

Maar CBD-olie is toch natuurlijk?
“We weten dat in cannabis stoffen zitten zoals THC en CBD, die kunnen aangrijpen op receptoren in de hersenen en het immuunsysteem. Daardoor doen ze ook echt iets! Er zitten echter altijd twee kanten aan de medaille. Als stoffen een krachtige uitwerking hebben, dan kunnen ze ook bijwerkingen hebben. Voor planten is dat niet anders dan voor medicijnen van de farmaceutische industrie. Wat dat betreft ben ik

Ga naar Bron