Burgemeesters ten strijde tegen thuisteelt: Vijf wietplantjes? Woning drie maanden dichtgetimmerd

904

Hennepkweek? Burgemeesters in Drenthe en Groningen sluiten steeds vaker woningen en panden nadat er wiet is aangetroffen. Bij de harde aanpak van thuistelers spant gemeente Emmen de kroon.

Vijf jaar geleden traden zeven Drentse en Groninger burgemeesters hard op tegen thuistelers. Nu is de situatie andersom: slechts 2 van de 24 burgemeesters maken geen gebruik van het recht panden op slot te gooien na de vondst van ten minste vijf hennepplanten.

Bewoners komen op straat te staan
Krachtens artikel 13b van de Opiumwet hoeft een burgemeester niet meer aan te tonen dat de openbare orde in het geding is bij een beslissing een drugspand te sluiten. De aanwezigheid van meer dan vijf wietplanten is sinds 2007 voldoende om een huis voor drie maanden dicht te timmeren. De bewoners komen dan op straat te staan.

De maatregel heeft een vlucht genomen in Drenthe en Groningen. Tussen 2014 en april 2019 werden in totaal 446 panden gesloten, blijkt uit cijfers van de gemeenten. In de jaren voor 2014 gebeurde dat 69 keer in de twee provincies.

Gemeente Emmen is koploper
De gemeente Emmen is koploper: 135 panden gingen op slot in bijna vijf jaar. Dat betekent dat de burgemeester van Emmen bijna een derde van alle sluitingen op zijn

Ga naar Bron