Twijfel over proef samenwerking huisartsen en drogisterijen

555

Is het een goed idee om patiënten met kleine kwalen door te verwijzen naar de drogist? Veel huisartsen vinden van niet. Uit een kleine poll van BSL Huisartsgeneeskunde blijkt dat huisartsen vinden dat het personeel van de drogisterijen niet over voldoende kennis beschikt om patiënten goed en deskundig te adviseren. De samenwerking met drogisterijen doet afbreuk aan het vak en de expertise van huisarts en aan de kern van de huisartsgeneeskunde: de huisarts is geen voorschrijver van middelen, maar heeft oog voor het gehele ziektegedrag van een patiënt.

Het Centraal Bureau Drogisterijbedrijven (CBD) maakte onlangs bekend dat huisartsen patiënten gaan doorverwijzen naar drogisten en omgekeerd. Dat gebeurt in de Proeftuinen Zelfzorg in de regio Brummen en Tiel. Doel is te onderzoeken of samenwerking tussen huisartsen en drogisten bijdraagt aan doelmatige zorg bij kleine kwalen. ZorgenZ publiceerde hier een artikel over: Huisartsen en drogisten gaan naar elkaar doorverwijzen
Een aantal huisartsen en apothekers reageerden afhoudend op de proef.

Stellingen
De huisartsen kregen in de poll drie stellingen voorgelegd. 21% is het eens met de stelling ‘Het is een goed idee om patiënten met kleine kwalen te verwijzen naar de drogist’, 72% is het er niet mee eens.‘In deze samenwerking is er sprake van een conflicterend belang tussen de gezondheidstaak van huisarts en het commerciële belang van de drogist’. Met deze

Ga naar Bron