En nu dus wietlucht in óns gangpad

548

k stond met mijn fiets in het gangpad achter ons huis toen ik ineens wiet meende te ruiken. Meestal als er een vleugje hennep voorbij waait, snuif ik een keertje extra. Ik vind het een lekkere geur, eentje waar herinneringen aan kleven. Aan festivals en aan concerten van vage bandjes in donkere zaaltjes.

Daar gingen mijn gedachten al. Naar mijn eerste keer Pinkpop. In 1996. Toen die burgerlijke roze hoedjes nog niet verzonnen waren. Het zeek van de regen, maar leuker zouden festivals niet meer worden. Al was het maar omdat ik toen zestien was en ik nog nooit zoiets had gezien. Eerste indrukken laten zich nu eenmaal zelden overtreffen.

De vlaag van nostalgie duurde echter maar kort; innerlijke alarmbellen haalden mij terug naar het nu. Want wij burgers worden steeds meer afgericht als speurhonden van de politie. Geurkaarten om als leek hennepkwekerijen te herkennen bestaan al langer, maar deze week lanceerde het Openbaar Ministerie ook een ‘parfum’ met de geur van drugslabs. En de politie kwam met een app waarmee slachtoffers van een misdrijf zelf kunnen speuren naar daders en bewijs. Cluedo in het echt.

Ga naar Bron