Criminoloog Cyrille Fijnaut: ‘Legale wietproef waar Brabante steden over twijfelen is ondoordacht’

491

EDe aanmeldtermijn voor de landelijke proef met legaal geteelde wiet loopt nog, maar is al duidelijk dat er flinke twijfels bestaan over de vorm van het experiment. Ook de grote Brabantse steden zijn niet allemaal enthousiast. Criminoloog Cyrille Fijnaut: “De proef is ondoordacht. Ik heb bij de start van het project niet scherp genoeg de vraag gehoord: willen de coffeeshops eigenlijk wel meedoen?”

Dat de coffeeshophouders grote bedenkingen hebben, bleek eerder deze maand wel in Breda. Burgemeester Paul Depla gaf bij minister Grapperhaus dat zijn stad een van de tien pilotgemeenten wil zijn in de wietproef, maar wel met een slag om de arm. Als de twijfels van de coffeeshophouders niet voldoende kunnen worden weggenomen, kan Breda zich nog terugtrekken.

Criminoloog Cyrille Fijnaut: “Het is logisch dat de shops twijfelen. Het zijn vrije jongens, die in de gedoogsituatie kunnen verkopen wat hun klanten graag willen. In de proef zijn er allerlei restricties. Straks

Ga naar Bron