OPINIE: Waarom alle drugs gelegaliseerd moeten worden

505

Drugs. Een van de grootste problemen van de 21ste eeuw. 40 jaar geleden verklaarde Richard Nixon de oorlog op de drugs. Een ongekende globale oorlog om drugs uit de wereld te verbannen. Deze oorlog is een enorm faalproject geworden, met alle gevolgen van dien. Wat Nixon heeft proberen uit te roeien heeft hij alleen maar sterker gemaakt. Drugs is tegenwoordig een groter probleem dan ooit, en ik zal u uitleggen waarom.

Het heeft geleid tot de hoogste drugs criminaliteitscijfers in de geschiedenis, geweld, opsluitingen van onschuldigen, schendingen van mensenrechten, slechtere verslavingshulp, een algemeen negatief effect op de levens van vele mensen. Miljarden zijn verloren gegaan aan het uitroeien van drugs en de criminaliteit daarbij komt, alleen om drugskartels vrij spel te geven. Het doel van de oorlog lijkt minder haalbaar dan ooit, het uitroeien van drugsproductie en gebruik.

Het uitgangspunt van deze oorlog is ‘minder drugs = minder problemen’. Daardoor is de focus van deze oorlog geweest: het vernietigen van het aanbod van drugs. Wat echter

Ga naar Bron