Studie: minder zelfmoorden na legalisering mediwiet

507

Sommige (domme) mensen denken nog steeds dat je van wiet in een poel van ellende terechtkomt, zelfmoord niet uitgesloten. Maar vorig jaar concludeerden Canadese onderzoekers al dat er geen enkel verband is tussen suicide en cannabis, en nu stellen wetenschappers in Californië zelfs vast dat daar het aantal zelfmoorden significant is gedaald nadat de staat in 1996 medicinale wiet legaliseerde.

Historisch besluit Californië in 1996
Californië was in 1996 de eerste plek op aarde waar patiënten (en een hele hoop zogenaamde patiënten ofwel recreatieve consumenten met een zere kleine linkerteen) legaal wiet konden aanschaffen. En dat blijkt op alle fronten een goede zaak te zijn geweest, het aannemen van ‘Proposition 215’ toentertijd.

Neem bijvoorbeeld het aantal zelfmoorden. Sommige tegenstanders geloven dat dit stijgt als legalisering een feit is, met name onder mensen met psychische aandoeningen die wiet gaan gebruiken. Maar helaas voor deze kortzichtige doemdenkers is het tegenovergestelde eerder het geval!

Geen verband tussen wiet en zelfmoord
Vorig jaar al moesten de wiethaters een bittere pil slikken toen researchers aan de McMaster University in Canada vaststelden dat dergelijke claims nergens op gebaseerd zijn. Ze konden geen verband vinden tussen cannabis en zelfmoordpogingen onder psychiatrische patiënten.

En nu ligt er nóg sterker wetenschappelijk bewijs op tafel dat er van meer zelfmoord door (legale) wiet geen sprake is. In het vakblad Archives of Suicide Research is vorige week namelijk een onderzoek gepubliceerd

Ga naar Bron