Wat te doen met een verdachte van grootschalige drugshandel die vastzit in Marokko?

469

ARNHEM – Wat doe je met een verdachte van grootschalige drugshandel in hoger beroep die in de gevangenis zit in Marokko en niet overgebracht mag worden naar het hof in Arnhem terwijl hij dat wel wil?

De rechtszaak tegen een 45-jarige voormalige Arnhemmer liep afgelopen week opnieuw vertraging op. De man werd in 2013 bij verstek veroordeeld tot een gevangenisstraf van acht jaar cel voor de invoer van vijfenhalfduizend kilo hasj vanuit Marokko, de handel in meer dan 62.000 kilo hasj en het witwassen van 25 miljoen euro. De rechtbank bepaalde dat hij zeven miljoen aan verdiensten inlevert. Hij was toen al gevlogen naar Marokko.

De man tekende hoger beroep aan tegen het vonnis, maar zit sinds 2015 gedetineerd in Marokko. Het Nederlands-Marokkaanse rechtshulpverdrag staat niet toe dat de verdachte naar Nederland komt voor zijn berechting.

Videoverbinding
Het gerechtshof bepaalde vrijdag in een tussenarrest dat verder onderzocht moet worden of er nog andere mogelijkheden zijn. In beginsel heeft een verdachte het recht om bij zijn berechting aanwezig te zijn. De raadsvrouw heeft laten weten dat deze verdachte daar geen afstand van wil doen. Bekeken moet worden of hij bijvoorbeeld via een

Ga naar Bron