Luisa Trindade wil spijkerbroek van tomaat maken

1085

‘De gewassen die we nu hebben, zijn ontwikkeld voor de voedselproductie, maar niet voor de biobased economy’, zegt Trindade, persoonlijk hoogleraar bij Plantenveredeling. Zij wil planten ontwikkelen waarvan alle onderdelen kunnen worden verwerkt tot voeding of non-food. ‘Ik zie planten als een fabriekje van ingrediënten als eiwitten, suikers en oliën. Van die componenten kun je producten maken, als er maatschappelijke vraag is.’

Hennep
Een bekende biobased plant is de hennepplant, een alternatief voor de katoenplant om textiel te maken. Samen met een veredelingsbedrijf heeft Trindade’s team drie nieuwe henneprassen ontwikkeld voor de productie van vezels om spijkerbroeken en ander textiel te maken. Die hennep wordt al in Europa verbouwd, waarna de verwerking tot textiel in China gebeurt.

‘Maar we zijn er nog niet’, zegt Trindade. ‘De opbrengst moet omhoog en de extractie van de vezels moet makkelijker. Bovendien kunnen we wellicht olie uit de hennepplant gaan halen; olie voor op de sla en cannabinoïden voor farmaceutische toepassingen. Deze stofjes helpen tegen slapeloosheid, verschillende vormen van kanker en kunnen de eetlust opwekken of remmen.’

Proef
Om deze toepassingen mogelijk te maken, doet Trindade momenteel een proef met 125 verschillende variëteiten van de hennepplant. ‘We willen de eigenschappen en de

Ga naar Bron