Opnieuw hennepteelt in het Waasland?

519

Waasmunster – Met een informatieavond in gemeenschapscentrum Hoogendonck wil Groen Waasmunster samen met Wase partners een aanzet geven tot het opnieuw telen van hennep in onze regio.

Hennep of ‘kemp’ is een vergeten plant geworden, die nochtans maïs kan vervangen als veevoeder en zich kan lenen tot heel wat economische toepassingen. Dat is de leidraad voor Groen Waasmunster, de Bedrijfsgilden Hamme-Waasmunster, Temse Wase Scheldekant, Sint-Niklaas en Lokeren en ook de Provinciale Dienst Boerenbond Oost-Vlaanderen om landbouwers in de regio te informeren en motiveren terug te grijpen naar de hennepteelt van weleer. Donderdag 16 mei om 20 uur vindt daarover een (gratis) informatieavond plaats in gemeenschapscentrum Hoogendonck aan de Nijverheidslaan in Waasmunster. Gastspreker is Veronique De Mey, medewerker van Inagro. Deze onderzoeksinstelling werkt praktijkgericht aan nieuwe landbouwteelten en -technieken. “Het hennepzaad is eetbaar, voedzaam en gezond voor mens en dier”, luidt de boodschap. “Bovendien zijn er heel wat economische toepassingen mogelijk, zoals het onbewerkt gebruik als vogelzaad – bekend als ‘kempzaad’ – en het aanwenden door vissers als aas. Uit het zaad kan ook hennepolie geperst worden voor de bereiding van koude gerechten. De vezels van de bast zijn sterk en lang, zodat ze van oudsher bruikbaar zijn voor het maken van touwen en textiele stoffen.” In het kader van transitie heeft de hennepplant ook het voordeel dat de houtachtige delen kunnen gebruikt worden als stro voor knaagdieren en paarden. Het hout heeft bovendien een hoge verbrandingswaarde en weinig assenvorming, meteen een goed alternatief dus voor brandhout. “Met onze informatieavond willen we de landbouwers in het Waasland aanzetten om het telen van de hennepplanten te overwegen.”

Ga naar Bron