Is de Papaver somniferum of slaapbol verslavend?

589

Bijna een must in een grote tuin. Een plant met prachtige bladeren en wanneer de plant bloeit een grote, prachtige bloem. Zelfs na de bloei een waardevolle sierwaarde voor de tuin want de doosvruchten zijn schitterend om te zien. De slaapbol of Papaver somniferum. Juist de dikke en ronde doosvrucht heeft gezorgd voor de Nederlandse naam. Wanneer de doosvrucht beschadigd wordt, komt er melksap vrij die werd gebruikt in de pap van kinderen om ze te laten slapen. Ook wordt uit het gedroogde melksap van de zaadbol opium gewonnen.

De Papaver somniferum
De slaapbol of bolpapaver (Papaver somniferum) is een eenjarige plant die tot de papaverfamilie (Papaveraceae) behoort. De slaapbol (Papaver somniferum) komt van oorsprong uit de Balkanlanden, Midden-oosten, Azië en Zuid-Europa, maar heeft zich in de 17de eeuw verspreid naar Nederland. Meegenomen door de V.O.C. (de Verenigde Oost-Indische Compagnie) die ‘amphioen’ opium noemden. Familie in Nederland van de slaapbol (Papaver somniferum) is

Ga naar Bron