Hoogleraar Franken: ‘De olifant in de kamer is alcohol’

464

‘Het is niet alleen maar vrijheid, blijheid als je in je studententijd veel drinkt. Het is niet goed voor je hersenen en het is een goede voorspeller van later verslavingsgedrag’, zegt hoogleraar Ingmar Franken. Hij duidt het Profielen-onderzoek en legt uit wat nou eigenlijk het verschil is tussen een dubbele espresso en een lijntje coke.

Wat is het eerste dat je opvalt aan de cijfers van het Profielen-onderzoek?
‘Ik schrik toch wel van het aantal probleemdrinkers: 49 procent van de mannen en 40 procent van de vrouwen die het afgelopen jaar dronken. Het drugsgebruik (marijuana en overige) van studenten lijkt echt wel hoger dan een paar jaar geleden. Daar schrok ik ook van.

‘Ter relativering: Studenten pieken in deze fase van hun leven qua drinken en niet iedereen gaat op dit niveau door. Dat neemt niet weg dat ik me zorgen maak over deze generatie, want probleemdrinken is een goede voorspeller van latere verslaving. Zo veel probleemdrinkers, dat is niet zo mooi.’

Lees hier meer over het grote drank- en drugsonderzoek:

Ga naar Bron