CBD-olie bij kinderen Dossier

541

Het gebruik van olie met cannabidiol (CBD), ook wel CBD- of hennepolie genoemd, is in opkomst. De olie bevat chemische stoffen die zijn afgeleid van cannabis en is in Nederland vrij verkrijgbaar. Drogisterijen, natuurwinkels en webwinkels maken dan ook uitgebreid reclame voor CBD-olie, terwijl niet geheel duidelijk is wat de werking is en welke bijwerkingen of geneesmiddeleninteracties kunnen optreden. In dit artikel richten wij ons aan de hand van 2 casussen op het gebruik van CBD-olie bij kinderen.

Patiënt A, een 7-jarige jongen, kwam op school met zijn moeder bij de jeugdarts en de sociaal verpleegkundige vanwege gedragsproblemen in de thuissituatie en op school. Hij had ADHD, waarvoor hij onder behandeling was geweest via een lokale ggz-instelling en een proefbehandeling met methylfenidaat had gehad. Desondanks persisteerden zijn drukke gedrag en woedeaanvallen. Sinds kort ging het echter beter; hij was rustiger, handelbaar, presteerde beter op school en had minder woedeaanvallen.

Patiënt B, een 5-jarig meisje, had last van heftig eczeem en waarschijnlijk meerdere allergieën, maar dit was niet uitgebreid onderzocht. De eczeem was

Ga naar Bron