Moeten Bierumer ‘modelwietkwekers’ 175.000 euro betalen aan de staat?

515

Vijf jaar geleden juichten ze nog in de rechtbank, omdat ze wel schuldig werden bevonden aan hennepteelt, maar niet werden veroordeeld. Nu kijken John en Ines Meijers uit Bierum heel anders tegen de zaak aan.

Dinsdag moeten ze weer naar het Gerechtshof in Leeuwarden, waar besproken wordt of ze een fikse ontnemingsvordering moeten betalen. Een paradijselijk plekje, zo omschrijft het stel hun woning net buiten Bierum. Maar per 1 juli staan ze op straat. Hun leven staat al acht jaar stil; zo lang ligt er beslag op hun huis.

Ze sprongen in het gat in de wet, dat toestaat dat wiet en hasj verkocht wordt in coffeeshops, maar dat de bevoorrading van diezelfde coffeeshops strafbaar stelt. Het zogenaamde achterdeurbeleid.

Kort gezegd: softdrugs mogen wel worden verkocht, maar waar ze vandaan komen, is zogenaamd onbekend.

Wietplanten in de schuur
Dat moet transparanter, vinden John en Ines. Hoewel hun schuren en kassen nu leeg zijn, was dat tot vijf jaar geleden anders. Ze teelden wiet, gaven dat op bij de Belastingdienst, betaalden hun stroomrekeningen en verkochten hun opbrengst aan coffeeshops.

Modelkwekers
Het leverde het stel naast de naam ‘modelkwekers’ een reeks problemen met de wet op. Want het mag niet, wiet kweken voor coffeeshops. Dat wisten ze wel, maar hun idealen tellen voor hen zwaarder dan een

Ga naar Bron