Kabinet geen voorstander van ‘drugsluikje’

490

Een ‘drugsluikje’ om afval van drugsproductie te dumpen of het afschaffen van de identificatieplicht bij milieustraten voor het inleveren van drugsafval valt niet te rijmen met de topprioriteit van dit kabinet: de aanpak van drugscriminaliteit als grootste aanjager van ondermijnende criminaliteit. Dat schrijft minister Grapperhaus in antwoord op Kamervragen van D66 en 50PLUS.

Faciliteren strafbare feiten
‘Een ‘drugsluikje’ zou leiden tot het vanuit de overheid faciliteren van strafbare feiten en heeft daarmee een zeer onwenselijke gedoogconstructie tot gevolg’, aldus Grapperhaus. De vragen werden gesteld nadat het Brabantse D66-Statenlid Femke Dingemans begin februari het idee had geopperd dat drugscriminelen voortaan zonder zich te hoeven identificeren hun drugsafval bij de milieustraat kunnen inleveren. Vroeger kon dat wel, zei Dingemans destijds tegen Omroep Brabant. ‘Beheerders van milieustraten vertellen me dat de jerrycans en hennepafval gewoon werden afgeleverd.’

‘Nu durven ze niet’
Dingemans stelde vast dat dumpingen toenemen. ‘Al die dumpingen leiden tot hoge kosten voor de grondeigenaar, enorme milieuverontreiniging en bovendien tot gezondheidsrisico’s voor mens en dier.’ Omdat criminelen hun afval nergens legaal kunnen dumpen zou dat in de milieustraat moeten kunnen, ‘Nu durven ze dat niet, dus waarom niet terug naar de milieustraat zonder identificatieplicht.? Ook de provincie Noord-Brabant pleit al langer voor laagdrempelige milieustraten. De campagne ‘Een dumper is een stumper’ moet de dumpingen helpen tegengaan.

‘Drugsluikje houdt ondermijning in stand’
Maar met het afschaffen van de identificatieplicht of een drugsluikje waar drugscriminelen anoniem hun afval kunnen inleveren, zou vanuit de overheid een illegaal productieproces van verboden middelen juist

Ga naar Bron