Cannabisallergie kan levensbedreigend zijn.

472

Zowat tien jaar geleden stelde prof. Didier Ebo (UZA/UAntwerpen) vast dat een aantal patiënten met fruitallergie niet in het klassieke patroon pasten. “Negen keer op tien gaat er achter een fruitallergie nog een andere allergie, doorgaans voor boompollen, schuil”, vertelt de professor. “Maar dat was bij enkele patiënten niet het geval. Na doorgedreven speurwerk en het stellen van de juiste vragen bleek dat de patiënten in kwestie allemaal cannabisgebruikers waren.”

Over cannabisallergie was op dat moment zeer weinig bekend, waardoor patiënten vaak onder de radar bleven. Zij kregen inadequaat of incorrect advies, met belangrijke nadelige effecten op de levenskwaliteit.

Dr. Ine Decuyper (UZA/UAntwerpen) schreef haar doctoraat over het thema en bracht samen met prof. Ebo als eerste cannabisallergie en de geassocieerde risico’s uitgebreid in kaart. “Vandaag hebben we een kleine 400 patiënten beschreven”, legt ze uit. “We toonden aan dat cannabisallergie een brede waaier aan symptomen kan veroorzaken, van hooikoortsachtige klachten tot levensbedreigende anafylaxie. Het is zelfs zo dat één op vijf patiënten een anafylactische episode ervaarde na cannabisblootstelling: zij kregen te maken met veralgemeende en mogelijk levensbedreigende klachten

Ga naar Bron