Facebook, waar broccoli makkelijker ligt dan goed en kwaad

498

Facebook zet zwaar in op zelflerende algoritmen (AI) om zijn platform veilig te houden. Maar technologie inzetten als antwoord op de vele problemen kan weer nieuwe vragen oproepen.

Op de slotdag van de F8-conferentie in het Californische San Jose, Facebooks FB1,53% jaarlijkse hoogmis, verraste chef technologie Mike Schroepfer het publiek met een opmerkelijk dilemma. Hij liet twee foto’s zien, eentje van broccoli en een van marihuana, en vroeg de zaal op welke foto wat te zien was. Dat bleek geen evidentie.

Facebook ontwikkelde een zelflerend algoritme dat de kleine verschillen in soortgelijke foto’s wel herkent. Het toont aan welke grote sprongen artificiële intelligentie maakt, en hoe een techbedrijf als Facebook die technologie ten goede kan gebruiken om zijn platform brandschoon te houden.

Het sociale netwerk klopt zich graag op de borst dat het aantal menselijke Facebook-moderatoren verdubbeld is sinds eind 2016, toen de fakenewscrisis losbarstte: van 15.000 naar 30.000. Maar op sommige

Ga naar Bron