Wat doen drugs met je lichaam? Toxicoloog: “Er zijn twee soorten waar ik écht voor waarschuw”

545

Cocaïne maakt je scherp en gefocust. Xtc zorgt dan weer voor een euforisch gevoel en hallucinaties, meteen de reden waarom de drug in het uitgaansleven zo populair is. Maar wat doen deze en andere verdovende middelen met ons lichaam? Wat zijn de effecten op de korte en lange termijn en waar zijn de risico’s het grootst? We gingen te rade bij toxicoloog Jan Tytgat (KU Leuven).

Afgelopen dinsdag was het nog in het nieuws: de legalisering van cannabis zou de staat 150 miljoen euro kunnen opleveren, zo berekende denktank Vrijdaggroep. Jan Tytgat pleit al jaren voor een regularisering van cannabis voor zowel medicinaal als recreatief gebruik. “Net zoals met alcohol en tabak kan je dan met preventiecampagnes wijzen op de gevaren. Maar wil je toch gebruiken, is de joint die je rookt tenminste veilig.”

Ga naar Bron