Historici bestuderen vergeten geschiedenis van genotsmiddelen

576

Europese subsidie voor onderzoek naar genotsmiddelen in Europa tussen 1600 en 1850.

Een internationaal team van geschiedenisonderzoekers gaat bestuderen hoe Europa tussen 1600 en 1850 ‘aan softdrugs is begonnen’, in het kader van een groot nieuw onderzoeksproject, gefinancierd door Humanities European Research Area (HERA). In het project werken Utrechtse onderzoekers samen met collega’s uit Sheffield (UK), Oldenburg (Duitsland) en Stockholm (Zweden) om te bestuderen hoe enkele van de belangrijkste genotsmiddelen ter wereld voor het eerst in West-Europa werden verhandeld en geconsumeerd.

De onderzoekers bestuderen hoe koffie, thee, chocolade, suiker, tabak en opium in de 17e eeuw voor het eerst in Europese steden werden geïntroduceerd en hoe hun consumptie de stedelijke openbare ruimte veranderde. Toine Pieters, hoogleraar Geschiedenis van de Farmacie, leidt de Nederlandse tak van het project, waarin senior onderzoeker Stephen Snelders de effecten van genotsmiddelen in Amsterdam gaat

Ga naar Bron