Noord-Brabant is geliefd gebied voor lozen drugsafval

686

BERGEN OP ZOOM – Er gaat geen week voorbij of er vindt in Noord-Brabant wel een dumping van drugsafval plaats. Vooral het buitengebied, waar sowieso al weinig mensen komen, is een favoriete plek van criminelen om hun drugsafval achter te laten. Het maakt boswachter Erik de Jonge boos. “De schade is steeds enorm.”

Boswachter Erik de Jonge, actief in ons gebied, kan er over meepraten en is haast een ervaringsdeskundige op het gebied van drugsafvaldumpingen. Net zoals hij zich soms meer een politieagent voelt dan boswachter. “Elke dumping legt een grote claim op mijn tijd en werk terwijl ik vooral bezig moet zijn met natuurbeheer”, zegt hij. Daarnaast baalt hij echt enorm vanwege de schade en al het werk wat het per direct oplevert. “Maar ik ben ook echt boos vanwege de volslagen minachting van de dumpers voor mens en natuur.”

Belastinggeld

Naast de tijd die het opruimen van de afval kost, moet De Jonge ook allerlei extra activiteiten organiseren die voortvloeien uit deze problematiek zoals bijvoorbeeld handhaving, overleggen met gemeentes, politie en andere partners. “Daarnaast moet ik veel van ons budget voor natuurbeheer steken in de opruimkosten.”

Het verwijderen van hennepafval blijft vaak onder de 1.500 euro per dumping. Synthetisch drugsafval kost minstens 2.000 euro, maar loopt meestal al snel op naar enkele tienduizenden euro’s per dumping. “In ons geval is dat geld wat eigenlijk voor natuurbeheer, het verbeteren van de biodiversiteit, het aankopen van natuurgebieden et cetera bedoeld is. Als gemeenten het betalen is het ons aller belastinggeld.”

Bron

De échte oplossing om het probleem van de drugsafvalproblematiek te tackelen ziet Erik de Jonge ook niet meteen. Het belangrijkste is het bestrijden van de bron, namelijk de productie van de gigantische hoeveelheden

Ga naar Bron