“Als Nederland iets níet moet doen, is het Canada achterna”

475

Canada’s wietbeleid is geen voorbeeld, maar schrikbeeld, vinden ze bij Bedocran, Nederlands enige medicinale wietkweker. Zelf hanteert topman Tjalling Erkelens de omschrijving ‘grondstoffenproducent’ voor het bedrijf dat al zestig jaar vecht voor acceptatie. Toch is Erkelens geen voorstander van legalisatie zoals in Canada. Patiënten hebben regelmatig last van tekorten: “We krijgen vaak smekende e-mails en belletjes van mensen die zonder zitten. Vooral uit Canada.”

Nederlandse telers wijzen naar Canada, zo bleek onlangs nog. De ‘groene-goudkoorts’ zien ze bij Bedocran met lede ogen aan. “Sinds de legalisering wordt alles de recreatieve markt ingezogen. Kwekers die voorheen medicinale cannabis kweekten, stappen één voor één over op productie voor recreatief gebruik. Aan dat productieproces kleven natuurlijk minder regels, wat eenvoudiger en goedkoper is. Recreatieve klanten leveren ook simpelweg meer geld op. Zo worden patiënten, de mensen die cannabis het hardst nodig hebben, in de steek gelaten. Dat is natuurlijk meer dan banaal.”

Ga naar Bron