Het wietkarretje loopt vast in de modder

481

‘Ken je die mop van dat kabinet met de wietproef?’, schreven de makers van het ‘geestverruimende’ cannabismagazine CNNBS vorige week op hun website. Het experiment is volgens hen tot mislukken gedoemd, vergelijkbaar met de flauwe grap over die twee jongens die naar Parijs zouden gaan. 

Je hebt geen geestverruimende middelen nodig om vast te stellen dat het enthousiasme over de in 2017 aangekondigde wietproef danig getemperd is. Ook in Brabant, waar talloze burgemeesters jarenlang een stevige lobby voerden voor het reguleren of legaliseren van de wietteelt, die vrijwel volledig in handen is geraakt van de georganiseerde misdaad. Nadat het kabinet eind vorige week bekend maakte dat het experiment pas in 2021 van start gaat, bracht alleen de Bredase burgemeester Paul Depla nog wat waarderende woorden te berde: ‘Je ziet duidelijk de wens van de regering om het experiment te doen slagen’.

Het zijn van die momenten waarop je je afvraagt of de blijmoedigheid van een burgemeester écht is of toch vooral het gevolg van de morele plicht tot optimisme die ze zichzelf hebben opgelegd. Terwijl Depla constateerde dat het kabinet ‘belangrijke stappen’ heeft gezet, deed zijn Rotterdamse collega Ahmed Aboutaleb (ook van de PvdA) de opzet van de proef af als ‘volkomen irreëel’. Waar Depla goedwillendheid zag, proefde Aboutaleb juist onwil. ,,Je pakt een vlieg, maakt hem vleugellam en gaat

Ga naar Bron