Wat je allemaal kan maken van hennep (je gelooft het niet: van huizen tot auto’s)

512

ennep: het is misschien wel één van de meest multifunctionele planten ter wereld. Je kan er eten, kleding, auto’s, brandstof, olie en nog véél meer van maken. En, – dit maakt het zo bijzonder – het is een natuurlijk en milieuvriendelijk materiaal. Je begrijpt dat de positieve impact op het milieu enorm is als we vaker overgaan op hennep in plaats van gebruik blijven maken van synthetische materialen.

Er zijn zo’n 50.000 producten (ofwel ‘toepassingen’) die je kan maken van industriële hennep. Veel producten daarvan gebruiken we vaak. Tijd om eens uit te lichten wat we er allemaal van kunnen maken.

De kracht van de hennepplant
Dat je zo’n beetje alles van hennep kan maken, wordt steeds bekender. Vooral duurzame modemerken en kleinere, duurzame initiatieven gebruiken de plant als materiaal. Het is namelijk veel milieuvriendelijker en duurzamer dan synthetische materialen (die nooit verdwijnen en niet-duurzaam worden verkregen). Een klein voorbeeld: de hennepplant wint het in alle opzichten van de katoenplant: het gebruikt minder water, land en pesticide én brengt minder schade toe aan de aarde.

Waarom niet iedereen de hennepplant gebruikt? Er wordt gezegd dat overheden de hennepplant verbieden omdat er met de huidige monopolie veel wordt verdiend aan andere grondstoffen, waardoor het legaliseren ervan liever wordt voorkomen.

Logischer wijs roept hennep de associatie met wiet en dus soft drugs op. Dat kan je vanaf nu vergeten. Dit is namelijk wat je óók allemaal met de hennepplant kan doen:

1. Textiel
De hennepplant is een veelzijdige plant. Het levert ons veel voedingsstoffen op en de vezels ervan lenen zich perfect voor ijzersterk textiel. Je ziet het materiaal daarom veel terug in duurzame kleding en tassen. Maar dat was

Ga naar Bron