Je werknemers een drugs- of blaastest laten doen: mag dat? Een dilemma tussen privacy en veiligheid

1172

Een drugs- of alcoholtest voor werknemer mag alleen als er een wettelijke regeling voor is, zoals in de luchtvaart. Maar de praktijk is anders – veiligheid op de werkvloer gaat voor – en de rechter is het daar doorgaans mee eens. ‘Je steekt ook geen sigaret op terwijl je je auto voltankt.’

Jonathan Witteman29 maart 2019, 18:36
Het was kwart voor acht ’s ochtends toen de telefoon rinkelde in de roodbakstenen twee-onder-een-kapwoning van oliehandelaar Steve Perkins: waarom had hij in het holst van de nacht in ‘s hemelsnaam zeven miljoen vaten olie gekocht, wilde een collega weten. Die nacht was de olieprijs in luttele uren tijd met 1,65 dollar gestegen, het soort prijsschommeling dat je normaal gesproken zou verwachten bij oorlogen, revoluties, terreuraanslagen en andere wereldschokken.

advertentie
Maar de verklaring van deze prijsstijging was een stuk eenvoudiger: Perkins had ‘in de olie zijn’ wel heel dubbelzinnig opgevat. Starnakel dronken had hij thuis vanachter zijn laptop tussen 8 minuten voor half twee en 11 minuten over half vier voor bijna 460 miljoen euro olie gekocht. Dit alles op kosten van zijn werkgever PVM Oil Futures, ter waarde van 43 keer de jaaromzet

Ga naar Bron