Veel psychoses door roken wiet in twijfel getrokken

844

In steden waar veel cannabis met een hoog THC-gehalte wordt gerookt, krijgen ook relatief veel mensen een psychose. Dat is vooral het geval in Amsterdam en Londen, vergeleken met negen andere regio’s. De Nederlandse nederwiet is beroemd en berucht om zijn hoge THC-gehalte. Ook het dagelijks roken van cannabis vergroot de kans op een eerste psychose.

Die verbanden hebben „flinke gevolgen voor de geestelijke gezondheidszorg en de volksgezondheid”, schrijven onderzoekers die cannabisgebruik en gebruikte cannabis onderzochten bij 901 mensen na hun eerste psychose en bij 1.237 mensen zonder psychose. Hun verslag verscheen woensdag in The Lancet Psychiatry.

De onderzoekers gaan er in hun conclusie van uit dat een eerste psychose in veel gevallen het oorzakelijke gevolg is van dagelijks cannabisgebruik of van cannabis met veel THC. Die oorzaak-gevolgrelatie wordt sterk in twijfel getrokken in een tegelijkertijd gepubliceerd commentaar in The Lancet Psychiatry. Suzanne Gage van de University of Liverpool, als psycholoog-epidemioloog sterk betrokken bij de wetenschap van middelenmisbruik, wijst erop dat oorzaak en gevolg hier moeilijk zijn te ontrafelen en dat dat nog steeds niet is gelukt. Belangrijk is, schrijft Gage, dat cannabisgebruik de laatste decennia in een aantal bevolkingsgroepen flink toenam, maar het aantal psychosen niet. Ze wijst ook op recente publicaties waarin bepaalde genvarianten zijn opgespoord die de kans op cannabisgebruik én op psychose beide verhogen. Het idee is dat mensen die de eerste onrust van een psychose voelen

Ga naar Bron