‘Ik schrijf omdat ik boos ben’

795

Don Winslow, de succesvolle Amerikaanse thrillerschrijver, is door zijn trilogie over de War on Drugs , waarvan net het derde deel is verschenen, een stem geworden in het debat over drugs. ‘Het criminaliseren van drugs zal nooit werken.’

Don Winslow begreep het niet: 19 doden in een Mexicaans dorp vlakbij de plek waar hij regelmatig een weekendje doorbracht met zijn familie. Onschuldige Mexicaanse mannen, vrouwen en kinderen, vermoord op nog geen uur rijden van zijn eigen woonplaats San Diego. Zoveel wreedheid had hij niet eerder van dichtbij meegemaakt.

Thrillerschrijver Don Winslow – hij had toen al negen boeken op zijn naam staan – kon het incident niet loslaten. Om het geweld te begrijpen, ging hij filosofische boeken lezen. „Dat hielp niet. Het morele verval in Mexico was te groot om antwoorden te vinden”, vertelt Winslow nu. „Daarom ging ik me verdiepen in de geschiedenis van Mexico en de Amerikaanse War on Drugs. Ik wist niks van die strijd, de drugshandel en de kartels.”

Eind februari is zijn derde boek verschenen over dit thema: The Border. De roman, die in mei in vertaling verschijnt onder de titel De grens, is het laatste deel van een trilogie waaraan Winslow in 1997 begon, ver voor de tv-serie Narcos het licht zag. Volgens een recensent van The New York Times heeft Winslow met zijn drieluik de Amerikaanse ziel geraakt, zoals Mario Puzo dat met The Godfather deed. Het is een mooi compliment voor een serie die Winslow niet wilde schrijven. „Ik ben gaan schrijven omdat ik boos werd. Boos over de War on Drugs, boos op de manier waarop we met drugsproblematiek omgaan en boos op de kartels.”

Dankzij het succes – zijn laatste twee boeken stonden weken in de bestsellerlijst van The New York Times – is Winslow ongewild een stem geworden in het debat over het drugsbeleid.

Ga naar Bron