Medicinale cannabis op weg naar legaliteit: ‘De plant behoort eigenlijk tot de medische wereld’

853

Binnen de Verenigde Naties staat cannabis al sinds 1961 gereglementeerd als een verdovend middel. Het is geklasseerd in de meest restrictieve tabel, samen met heroïne. Daarin staan stoffen met bijzonder gevaarlijke eigenschappen, die vatbaar zijn voor misbruik en voor het veroorzaken van nadelige effecten, met weinig of geen therapeutische waarde; een status die het totale verbod heeft ingewijd en wetenschappelijk onderzoek heeft belemmerd.

In hetzelfde verdrag van 1961 werd bepaald dat de overheid een speciaal bureau voor cannabis moet oprichten als die cannabisteelt wil toelaten. Zo lang dat er niet is, mag er enkel gekweekt worden en onderzoek worden gedaan met planten waarvan het THC-gehalte lager ligt dan 0,2%.

Nederland heeft bijvoorbeeld zo’n bureau en daar mogen planten met een hoger percentage dus wel. In de VS zijn er dan weer verschillende staten die medicinaal en/of recreationeel gebruik gedogen, los van de nationale wetgeving. Eind 2018 kondigde de overheid van Luxemburg aan dat het als eerste Europees land naast medicinaal ook recreationeel gebruik ‘

Ga naar Bron