Xtc en softdrugs weer krachtiger geworden

894

Xtc en softdrugs zijn weer iets krachtiger geworden. Dat blijkt uit de Nationale Drug Monitor (NDM) van afgelopen jaar. Het aantal geregistreerde drugsdoden is met 10 procent gestegen. Xtc is de meest gebruikte uitgaansdrug in Nederland. Staatssecretaris Paul Blokhuis (ChristenUnie) van Volksgezondheid maakt zich zorgen over de ‘normalisering‘ van xtc-gebruik. Verder valt uit het onderzoek op dat er voor het eerst in ons land laboratoria zijn ontmanteld voor de productie van heroïne.

Het gemiddelde THC-gehalte, de werkzame stof in cannabis, van in coffeeshops aangeboden softdrugs was vorig jaar 16,8 procent. In 2013 was dat nog 13,5 procent. Volgens de onderzoekers blijft xtc in Nederland de meest gebruikte uitgaansdrug en neemt ook het gehalte MDMA in de ‘pretpillen’ toe. Negen op de tien pillen waren naar maatstaven van het Trimbos-instituut hoog gedoseerd. De toename in het gebruik van xtc is sinds 2016 wel gestagneerd. Grofweg 400.000 mensen van

Ga naar Bron