Dorpen en buurt als ideale plek voor wietkwekerijen

1129

Dorpen en buurt als ideale plek voor wietkwekerijen: `Angst speelt criminelen in de kaart´

Een wietplantage in hartje Vorden, in een Zutphens woonbuurtje of in het voormalige kringlooppand in Raalte. Steeds vaker blijken illegale hennepkwekerijen `gewoon´ midden in een dorp of stad te zitten. Kunnen criminelen daar ongestoord hun gang gaan?

Ja dus, stelt hoogleraar criminologie en strafrecht Cyrille Fijnaut vast. ,,Sociale controle kun je ook gebruiken om ongestoord je gang te gaan. Mensen weten vaak best dat er zaken spelen die niet kloppen, maar durven dit vervolgens niet te melden. Uit angst voor repercussies. Dat speelt criminelen in de kaart.’’

Bang
Dat beaamt Jolijn Broekhuizen. Zij deed onlangs samen met het Verwey-Jonker Instituut onderzoek naar het hoe en waarom mensen misdaad in hun eigen wijk of dorp wel of niet melden. ,,Men is soms ook bang om iemand ergens van te beschuldigen. ‘Weet ik wel zeker wat ik heb gezien?’, vragen mensen zich af.’’ Uit haar onderzoek blijkt dat met name ouderen niet happig zijn op … (lees verder bij bron).

Ga naar Bron