Mexico: onvoldoende maatregelen om moord op milieuactivist te voorkomen

1012

Mexico is er niet in geslaagd haar verplichting na te komen om Julián Carrillo te beschermen. De milieuactivist werd op 24 oktober 2018 gedood. Drie maanden na zijn dood is nog niet bekend wie de daders zijn. Dit staat in het vandaag verschenen Amnesty-rapport Caught between bullets and neglect: Lack of protection for defenders of the territory in the Sierra Tarahumara .

De inheemse Rarámuri in de stad Colloradas de la Virgen worden al jarenlang bedreigd en aangevallen omdat ze opkomen voor hun rechten en voor de grond van hun voorouders. De dood van Julián Carrillo is het meest in het oog springende bewijs dat de Mexicaanse autoriteiten er niet in slagen mensenrechtenverdedigers te beschermen. De staat is verplicht te garanderen dat mensen die opkomen voor de mensenrechten effectieve bescherming krijgen tegen alle vormen van geweld, bedreigingen en vergeldingsacties.

Gedood ondanks maatregelen
Na bedreigingen kreeg Julián Carrillo in 2014 bescherming van het ministerie van Binnenlandse Beschermingsmechanismen voor Mensenrechtenverdedigers en Journalisten. Zo kreeg hij een satelliettelefoon, een panic button die hem in … (lees verder bij bron).

Ga naar Bron