Ambtenaren bemoeien zich met onderzoek Justitie

1001

Onderzoekers van het ministerie van Justitie kunnen hun werk niet voldoende onafhankelijk doen, blijkt uit een rapport. Ambtenaren hebben een grote vinger in de onderzoekspap. Minister Grapperhaus kondigt robuuste maatregelen aan. Om de afstand met het departement ook letterlijk te vergroten zal het Wetenschappelijk Onderzoeks- en Documentatiecentrum (WODC) naar een eigen gebouw verhuizen. Ook de regels voor beleidsonderzoek worden aangescherpt.

Nieuwe functionarissen – zowel bij het WODC als bij het ministerie – zullen erop toezien dat deze regels daadwerkelijk worden nageleefd, schrijft minister Grapperhaus van Justitie aan de Tweede Kamer.

Ongemakkelijk
Hij reageert op het rapport ‘Ongemakkelijk onderzoek. Naar een betere balans in de relatie tussen WODC en beleid’, dat gisteren verscheen. Het is het laatste van drie rapporten die minister Grapperhaus heeft laten opstellen nadat het instituut in de media onder vuur was komen te liggen.

Actualiteitenprogramma Nieuwsuur onthulde in 2017 dat het WODC in 2014 onderzoeken over het softdrugsbeleid herschreef zodat ze het beleid van toenmalig minister Opstelten ondersteunden.

Het derde en laatste onderzoeksrapport in opdracht … (lees verder bij bron).

https://www.utoday.nl/news/66431/ambtenaren-bemoeien-zich-met-onderzoek-justitie