Helft allergieën foute diagnose

1107

Helft allergieën foute diagnose. U bent allergisch voor appelen? Ongeveer 50 procent kans dat dat eigenlijk níét het geval is. Dat blijkt uit een nieuwe Amerikaanse studie. “Wij zijn de helft van de tijd bezig met het ontkrachten van diagnoses”, zegt ook de Vlaamse allergoloog Didier Ebo. “Allergie is een van de meest verkrachte woorden die er zijn.”

Helft allergieën foute diagnose

Allergoloog Didier Ebo van het UZ Antwerpen is allesbehalve verbaasd over de resultaten van een nieuwe Amerikaanse studie. Die werd uitgevoerd bij 40.000 volwassenen en concludeerde dat de helft geen echte aller­gieën zijn. In totaal bleek bijna 11 procent van de deelnemers een heuse voedselallergie te hebben, terwijl vooraf bijna dubbel zo veel mensen – 19 procent – hadden aangegeven daarmee te kampen.

Van alle opgegeven allergieën bleek die voor schaal- en schelpdieren het vaakst ook écht voor te komen. Die trof bijna drie procent. Op de tweede en derde plaats kwamen een allergie voor melk (1,9 procent) en pinda­noten (1,8 procent).

Banaan of latex?

“Elke arts kan een allergietest door een lab laten uitvoeren”, zegt Ebo. “Maar daarom is de interpretatie ervan nog niet juist. Een voorbeeld: een patiënt gaat naar de dokter met buikklachten. Ik heb élke dag last van mijn maag. De dokter gaat dan op zoek naar iets wat je elke dag eet. Tarwe. Wat blijkt: de test voor tarwe is positief, dus de ­patiënt heeft een graanallergie. Alleen: die man heeft géén graanallergie, wel een gras­pollenallergie, die ook doorwerkt in de voeding.”

Zo gaat het met veel zaken, zegt Ebo. “Iemand die allergisch is voor banaan en kastanje, is dat vaak ook voor latex. In die stoffen zitten gelijkaardige eiwitten. Het is wel belangrijk dat zulke zaken juist gediagnosticeerd worden, want als zo’n patiënt

https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20190110_04093748