Drugs in het verkeer, politie maakt zich zorgen

1117

Drugs in het verkeer, Gelderse politie maakt zich zorgen

NIJMEGEN – De Gelderse politie maakt zich zorgen om het gebruik van drugs in het verkeer. Het aantal automobilisten dat na het gebruik van drugs nog achter het stuur stapt, is volgens de politie  groter dan het aantal dat alleen alcohol heeft gebruikt.

Tot verbazing van de politie. ,,Kennelijk zijn veel mensen niet goed op de hoogte van de gevolgen. Voor de verkeersveiligheid, maar ook qua strafmaat”, zegt Reza Bakhshi, brigadier van het Team Verkeer Oost Nederland in Ewijk.

,,Zelfs na één jointje ben je zwaar de pineut.”

Drugs in het verkeer

Vooral rondom steden is de groep die onder invloed van drugs rijdt groter dan de groep die met een slok te veel op op de weg zit, constateert de politie. Bij een controle op rijden onder invloed, afgelopen weekend, op de uitvalswegen van Nijmegen, onderwierpen agenten twaalf automobilisten aan een drugstest. Bij tien daarvan was de uitslag positief. Een veel grotere groep, van 650 automobilisten, moest een blaastest afleggen. Daarvan waren er slechts vier met een positieve uitslag.

Bakhshi schat dat er alleen al in Gelderland-Zuid 70 tot 100 drugsklanten in het verkeer zijn gepakt het afgelopen halfjaar. Het Openbaar Ministerie en de landelijke politie noemden het aantal mensen in het verkeer onder invloed van drugs eerder al ‘zorgwekkend’. Landelijk kwamen er tussen  juli 2017 en juni 2018 1.250 drugs-in-het-verkeer-zaken binnen bij het OM.

Boete

Wie alleen al met cannabis op achter het stuur zit, kan een geldboete van 850 euro tegemoet zien naast een rijverbod van een halfjaar. Voor combinatiegebruik – twee soorten drugs of de combinatie van drugs en alcohol – eist het OM doorgaans een taakstraf en een een rijontzegging.

Dat vooral rondom … (lees verder bij bron).

Bron: https://www.ad.nl/nijmegen/gelderse-politie-maakt-zich-zorgen-om-drugs-in-het-verkeer~a5b4c263/