Wonen in een hennep huis of geprinte woning

1331

Het nieuwe wonen is wonen in een hennep huis of geprinte woning. Een huis van baksteen en beton is vrij gebruikelijk in Nederland. Toch kan het anders. Zo heeft een huis met muren van hennep de nodige voordelen. Zelfs het printen van een huis is een optie.

Wil je weer eens iets anders dan die standaard woning in een vinexwijk? Kijk dan verder dan een meer karakteristieke vooroorlogse woning. Wat bijvoorbeeld te denken van wonen in een boomhut, een soort Hobbit-huis of in je eigen geprinte woning. Pak je het heel milieubewust aan, kies dan voor een gerecycled huis.

Een hennephuis

In november 2018 is het eerste huis met hennepmuren gebouwd. Hennep hout wordt samen met leisteenkalk en water gemengt, in een model gegoten en op maat geperst tot muur. Een alternatief voor muren met hennep zijn strobalen.

De eigenschappen van hennep- en strobalen muren zijn goedkoop, milieubewust, isolerend, en geven een aangenaam leefklimaat. Voorwaarde is dat het goed gedroogd moet worden, anders gaat je muur rotten. Het is gelukkig niet zo dat je in de woning iets merkt van de andere eigenschappen van hennep. Het gelukzalige woongenot zal dan ook ergens anders vandaan moeten komen…

Je huis laten printen

Wil je iets anders dan wonen in een hennep huis. In Nederland worden in 2019 de eerste woningen 3D geprint. Het voordeel van het printen is dat er weinig afval te verwerken is en dat er weinig vervoerskosten zijn. Dit is interessant met het oog op het milieu. Het andere interessante is het prijskaartje. Tegen relatief lage kosten heb je bovendien meer mogelijkheden om de vorm van je huis zelf te bepalen, nog los of de gemeente toestemming geeft voor de bouw.

Klein, kleiner, kleinst

Ben je de hoge stook- en elektriciteitskosten zat, dan kan je natuurlijk ook kleiner gaan wonen in een hennep huis. De laatste jaren zijn de zogenaamde Tiny Houses in trek. Een oppervlakte … (zie verder bij bron).

Bron: https://www.wegwijs.nl/artikel/2019/01/wonen-in-een-hennephuis-of-geprinte-woning