Minder wiet in 2018, wel vieze speedfabrieken

1198

Minder wiet, geen moordgolf en ook geen ‘cocaïnerecord’. Wel jonge gewelddadige criminelen die makkelijk schieten, smerige en kolossale drugslabs en bekende boeven die in de gevangenis belanden. Dat zijn kort samengevat de opvallendste trends uit eigen analyse van de Brabantse onderwereld in 2018.

De politie rolde ongeveer 18 Brabantse drugslabs op, inclusief een leeggehaald lab in Bladel. Dat cijfer kan nog veranderen omdat er nog diverse technische onderzoeken lopen. Opvallend daarbij waren de twee megadrugslabs, in Lage Zwaluwe en Rijen. Maar ook kleintjes, zoals in Hoeven. En zoals waren de labs ook weer verstopt op uiteenlopende plaatsen, zoals in een oud klooster en een stacaravan. Of in een garagebox waar iemand woonde en stierf, zoals in Geldrop.

Niet alles wordt ontdekt, dat is duidelijk. De politie vindt waarschijnlijk slechts 1 op de 5 labs. Circa 72 Brabantse labs zijn dus nooit  gevonden, leert een snelle rekensom. De laboranten van die labs konden ongestoord hun pillen en poeders maken en exporteren voor miljoenen klanten over de hele wereld. En lekker veel geld verdienen.

Miljarden omzet

Het was altijd moeilijk te weten hoeveel de drugslabs omzetten en hoeveel winst ze maken. In 2018 kregen de politie een beter beeld, dankzij onderzoek. In de pillen en speed gaat over de hele wereld jaarlijks zo’n 19 miljard euro om. Een deel van dat bedrag stroomt in de portemonnee van Brabantse criminelen. Zij geven het daarna uit aan auto’s, boten, huizen, juwelen en vakanties. Ja, en aan wat nog meer eigenlijk? Dat is wat alle deskundigen zich afvragen.

Drugscriminelen hebben natuurlijk ook kosten. Grondstoffen worden na gebruik gedumpt, soms met vrachtwagen en al. In minstens drie gevallen werden bakwagens vol chemische stoffen in brand gestoken.

Miljardenbusiness

Wat deze labs aan omzet en winsten draaiden, was altijd gissen. In 2018 kregen we een beter beeld, dankzij onderzoek. In de pillen en speed gaat over de hele wereld jaarlijks zo’n 19 miljard euro om. Een deel van dat bedrag stroomt in de portemonnee van Brabantse criminelen die het daarna uitgeven aan auto’s, juwelen en vakanties. Ja, en aan wat nog … (lees verder bij bron)

Bron: https://www.omroepbrabant.nl/nieuws/2910768/Explosief-geweld-vieze-speedfabrieken-maar-minder-wiet-in-2018