Dark web: anonieme markt op internet of digitaal rovershol?

1163

Ross Ulbricht creëerde een vrijplaats voor wie buiten het zicht van de overheid iets wil verhandelen. Maar de FBI infiltreerde, en nu zit hij voorgoed in de cel. Kan dat ook in Nederland? Hoever reikt de macht van de politie online?
‘Weet mijn zoon het al?’ Het is het enige waaraan Lyn Ulbricht kan denken tijdens de zes uur lange treinreis naar New York. Ze maalt; terwijl andere passagiers naar muziek luisteren en op hun telefoon kijken, voelt zij de paniek door haar lichaam gieren. De rit heeft ze vaker gemaakt. Bij Grand Central Station overstappen op de metro naar City Hall, vervolgens 7 minuten lopen door het park en Centre Street, en dan is daar rechts dat lompe bruine gebouw met minuscule ramen en hekken met opgerold prikkeldraad. Een gebouw dat energie neemt in een stad die energie geeft. Eerst formulieren invullen naast norse bewakers. Dan wachten.

Ze weet dat de eerste blik van haar zoon cruciaal is. Meteen zal ze zien of hij het al heeft gehoord. Als hij aan komt lopen in bruine overall ziet ze een grote grijns. Ze verbijt zich. ‘Hij heeft geen idee’, denkt ze.

Lyn Ulbricht doet haar verhaal in de kitscherige lobby van een … (lees verder bij bron)

Bron: https://www.volkskrant.nl/wetenschap/dark-web-anonieme-markt-op-internet-of-digitaal-rovershol-~b8b96b3f/