Drugslab in je loods

1298

‘Hier, alvast de huur voor een jaar vooruit’. En dan zit er ineens een drugslab in je loods. Dan staan ze ineens op je erf. Twee heren, keurig in pak. Diplomatenkoffertje in de hand. Of de bedrijfsloods nog te huur is? En zit er elektra in? Contractje? Nergens voor nodig, toch. Hier, alvast een jaar huur vooruit. Alsjeblieft, handje-contantje. De fiscus hoeft toch niet alles te weten, toch…(Vette knipoog) ,,Oh ja, we gaan het slot vervangen. Wel zo veilig. Want ja, wie weet hoeveel kopieën er van de sleutels van het oude slot zijn gemaakt.

Drugslab in je loods

Op zo’n moment moeten alle alarmbellen gaan rinkelen, zegt politieman Freek Pecht. Hij is coördinator synthetische drugs bij de politie-eenheid Zeeland West-Brabant. Als het om drugs gaat, denkt het grote publiek vooral aan Brabantse pillendraaiers, amfetaminekokers, wietkwekers en GHB-slurpers. Maar ook Zeeland is zeker geen maagdelijke gebied op het gebied van de productie van synthetische drugs. Er gebeurt in deze provincie meer dan cocaïnesmokkel en wiet telen.

In 2013 werd in Koewacht een drugslaboratorium ontdekt. In de schuur trof de politie onder meer 660 liter zoutzuur, 250 liter mierenzuur, 400 liter formamide en 1.000 kilogram caustic soda aan in het compleet in werking zijnde laboratorium waar amfetamine (speed) werd geproduceerd. ,,Het was het tot dan toe grootste drugslab dat ooit in Nederland was opgerold”, zegt Pecht.

Explosieve stoffen

Tijdens de rechtszaak schetste officier van justitie Wilfred Suijkerbuijk de gevaren van deze drugsfabriek: ,,Er stonden grote hoeveelheden explosieve stoffen bij elkaar. Er was een reële kans op ontploffing, terwijl de loods midden in een woonwijk stond. Op korte afstand stonden vele woonhuizen en er was geen enkele voorziening om een brand of explosie te kunnen bestrijden, geen brandblussers, geen alarmsysteem, helemaal niets.”

Afgelopen zomer werden in een loods … (lees verder bij bron)

Bron: https://www.bndestem.nl/brabant/hier-alvast-de-huur-voor-een-jaar-vooruit-en-dan-zit-er-ineens-een-drugslab-in-je-loods~ab7f16a8/